divendres, 30 de desembre del 2011

Els temes del curs


  • Creació i ús dels blocs.
  • Blogosfera i ús educatiu dels blocs
  • Web 2.0
  • Gestió de bookmarks
  • Els canals RSS i la sindicació d’arxius. Ús dels agregadors
  • Personalitzar l’accés a la web
  • La nostra identitat digital i cura de les nostres dades.
  • Gestió etiquetes
  • Twitter
  • Cercar materials CC
  • Cultura Lliure
  • Copyright i Llicències CC
  •   Software privatiu i Software lliure
  • Wikis i pedagogia dels wikis
  • Wikipèdia, normativa i fiabilitat de la Wikipèdia
  • Google Docs
  • Treballs col·laboratius amb suport TIC
  • Programari on-line i programari local
  • Gestió d’arxius i arxius on-line
  • Tractament digital del vídeo i la imatges. Com utilitzar-los  on-line
  • Naturalesa del llenguatge audiovisual
  • Ús del llenguatge audiovisual a l’educació
  • Naturalesa i estructura del PowerPoint
  • Ús de les presentacions a l’educació
  • Naturalesa i estructura del Prezi
  • Ús del Prezi a l’educació
  • Els mapes conceptuals
  • Creació de mapes conceptuals on-line amb suport TIC i el seu ús a l’educació.

dimarts, 27 de desembre del 2011

XTEC.CAT I EDU365.CAT


Els dies 15 i 22 de desembre a les sessions de Gestió de la Informació i TIC vam treballar dos portals educatius que formen part del Departament d'Educació, Generalitat de Catalunya. 


És una xarxa que ens ofereix un servei d'Internet, dirigida tant als alumnes com als professors. En la pàgina principal trobem notícies importants, aspctes a destacar i tot un seguit de programes, jocs.... Aquesta xarxa també serveix per els més petits, per exemple,si entrem a l’apartat d’educació infantil trobem que hi ha un seguit de jocs de diferents temàtiques per tal que els nens puguin portar a la pràctica allò que han treballat a l’aula.
Per tal de poder saber per a què servia cada programa que hi havia en aquesta pàgina cada persona o cada dues persones n' escollien un i a partir d'aquí, algunes companyes vam trobat.

Rondalla, terra de contes
Destinat a Educació Infantil. És posen d'acord vàries escoles per fer quatre activitats. Cada escola fa una part. 
És molt bo que hi hagi escoles que activitats que durin tot l'any i que a més participin diferents escoles. 

Odissea
Cursos de formació per educadors d’educació pública.

Alexandria
Biblioteca de recursos desenvolupada pel Departament d'Ensenyament que permet pujar alguns tipus de materials educatius digitals. 

Àgora
És un projecte del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya que ofereix als centres els serveis Moodle i Intraweb.
Zona Clic
El Clic està format per un conjunt d'aplicacions de programari lliure que permeten crear diversos tipus d'activitats educatives multimèdia.
És pot utilitzar en tres idiomes.
Quaderns virtuals
Entorn d'aprenentatge digital que desenvoulpa el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, amb la voluntat de portar a la xarxa els quaderns d'exercicis tradicionals.
Escola oberta
Educació infantil conté diferents activitats i jocs
L’escola vol aconseguir que des de petits sàpiguen que són les gràfiques. És important perquè els introduïm en el treball científic. (els nens van a la finestra i han de treure conclusió de si fa sol, núvol...) després han d’enganxar el símbol on toca i després treure conclusions.
-         Es pot compartir.
-         El nen podrà comprovar que a cada lloc fa un temps diferent.

Entre altres.


L’edu 364 és un portal educatiu que està més enfocat als alumnes i les seves famílies. Conté gran quantitat de programes i jocs i proporciona diferents activitats per a cada àrea.

dissabte, 24 de desembre del 2011

Quarta sessió d'exposicions

L'últim dia d'exposicions, concretament el 20 de desembre,els meus companys ( Helena Guirao i Raül Sánchez) vam exposar el nostre treball de territori i identitat. Tot i que al principi ens va costar una mica decidir el tema, finalment ens vam centrar en els dialectes ja que al arribar a la universitat ens hem trobat amb gent de diferents llocs i per tant gent que parla un dialecte diferent al nostre.
Un cop decidit el tema, vam reunir-nos per començar a fer el que podem anomenar una pluja d'idees ja que no sabíem ben be com enfocar aquest treball per tal de no fer-lo molt pesat.
Mica en mica li vam anar donant forma al treball. Un treball que ens va fer fixar molt en la manera de parlar de cada persona. Gràcies aquest treball ens vam endinsar al tema de què era parlar malament? i ens vam adonar de que sovint utilitzem paraules mal dites.
Al principi estava una mica nerviosa però considero que vaig controlar bé els nervis.
Amb aquest treball i la seva presentació, vaig aprendre que per molt que als assajos les coses surtin prou bé, alhora de l'exposició algun error pot aparèixer. El nostre grup vam tenir un petit problema amb un vídeo però vam intentar solucionar-ho ràpid.
Era una treball que personalment em preocupava ja que no sabia si estàvem aconseguint el nostre objectiu.
L'elaboració d'aquest treball ens va portar forces dies i hores i vam necessitar molta organització. 

Centrant-me en l'exposició, tot i que vam tenir algun problema amb un vídeo que ràpidament vam intentar solucionar, la posada en escena va esta força bé. Vam intentar donar el mínim protagonisme a la presentació ja que realment consideràvem que no era el més important. Penso que el resultat no va estar malament tot i que sempre hi han coses a millorar i com en cada sessió al final de les exposicions els mestres ens van donar uns consells com per exemple:
- Hem de vigilar les paraules que utilitzem alhora de parlar.
- Mirar a tothom del públic.
- Mantenir una bona postura.
- Tenir tot el material en una sola carpeta.

Tots aquests consells ens serviran per les següents exposicions, sempre es pot millorar alguna cosa
i és important que algú ens doni consells per un dia arribar a fer-ho millor.
 


divendres, 23 de desembre del 2011

Àngels Barceló, una bona comunicadora

A la classe de Gestió de la informació i TIC i la classe de Comunicació oral, escrita i digital ens van demanar que treballessim i seguíssim un/a comunicador/a.
El meu grup vam escollir l'Àngels Barceló. A partir d'aquí vam començar a buscar els mitjans ens els quals ella publicava, programes en els que participava o havia particiapat.  En acabar aquest seguiment hem arribat a la conclusió que és una persona amb una gran tragectòria ja que ha passat per molts mitjans i ha anat canviant de treball molt sovint. Actualment la podem escoltar a la ràdio.
Amb tot això podem dir que l'Àngels Barceló és una bona comunicadora perquè:
- És comunica d'una forma molt clara.
- La seva veu no és monòtona.
- Control·la la respiració i això ajuda a que no s'entrevanqui alhora de parlar.
- Control·la el temps i sap fer pauses.

Realitzar aquest treball m'ha agradat ja que hem pogut veure una manera de comunicar i la manera de treballar d'una bona comunicadora.

Si voleu veure el bloc feu clic!

dimecres, 21 de desembre del 2011

Quarta sessió de recitacions

A la última classe de Comunicació oral escrita i digital del 16 de Desembre van fer les últimes recitacions de poemes.
Com a cada sessió vam sortir alguns poemes molt interessants i en general el nivell va esta bé. Seguidament, vam mirar algun bloc per observar els errors i aixó poder-los millorar. Concretament ens hem de fixar amb el vocabulari ja que alguns errors no es poden permetre i alhora d'escriure pensar bé el que es vol dir i com dir-ho.
Al final vam fer un joc on havíem d'escollir una de les persones que hi havia a l'aula i descriure-la i la resta havia d'endevinar qui era.
Aquest joc ens va servir per adonar-nos de com ens hem anat coneguent durant aquests primer semestre.

Cadascuna de les sessions de recitació m'ha agradat ja que en algunes he vist superació dels nervis, altres una certa teatralització, persones que es veia com se sentien identificades i deien la poesia des del cor.
Aquestes sessions ens han servit alhora per coneixèr-nos una mica més. També per veure errors i veure com els podiem millorar amb l'exemple d'algunes companyes. En definitiva penso que m'han servit i seran de gran ajuda per anar millorant les meves futures recitacions.


dijous, 15 de desembre del 2011

Tercera sessió d'exposicions

El dia 13 de desembre, a la tercera sessió d'exposicions vam fer com sempre. Primer van començar a exposar tots els grups i un cop finalitzat els professors ens van dir alguns consells i errors per tal de poder millorar.
Com cada dia d'exposicions les meves companyes estaven realment nervioses però mica en mica és van tranquilitzant i aconsegueixen una bona exposició del treball.
La veritat és que cada vegada em costa més escriure aspectes a millorar. Però em resulta més senzill escriure les coses que m'han agradat.

Un cop acabades les exposicions va començar el torn dels professors que com he dit abans ens diuen aspectes a millorar o bé coses que han sortit molt bé.
A partir d'aquí els aspectes que hem de tenir en compte són:
- Tenir cura de la postura.
- Evitar els mots crossa.
- Procurar no recitar tot de memòria ja que és nota molt.
- Cal que cada membre del grup procuri mantenir una bona col·locació.
- Mantenir un to de veu adequat.
- Vigilar amb la velocitat.
- Tots els membres del grup han de participar el mateix temps.

divendres, 9 de desembre del 2011

Tercera sessió de recitacions

Avui dia 9 de desembre hem tocava recitar a mi!
Com a les altres sessions dedicades a la recitació ens hem col·locat en un ambient adequat i seguidament hem fet els exercicis de relaxació. Avui ens hem imaginat que el nostres cos era com una ampolla. Havíem d'aconseguir que l'aire entrés fins al cul de l'ampolla ( el que seria el nostre estómac).
També hem fet el mateix que quan olorem una flor, on aconseguim que l'aroma de la flor entri dins nostre. 
A partir d'aquí hem començat amb les recitacions.
El poema que vaig triar és de Josep Palau i Fabre i es titula: Jo em donaria a qui em volgués.
El poema l'he obtingut del llibre "50 poemes per saber de memòria" de l'editorial Ara llibres, S.C.C.L. Amb un pròleg de Narcís Comadira. A cura de Jaume Subirana

Jo em donaria a qui em volgués,
com si ni jo me n'adonés,
d'aquest donar-me: com si ho fes
un jo de mi que m'ignorés.

Jo em donaria a qui es donés
a canvi meu per sempre més:
que res de mi no me'n quedés
en el no-meu que jo en rebés.

Jo em donaria per un bes,
per un de sol, però que besés
i del besat em desbesés.

Jo em donaria a qui em volgués,
com si ni jo me n'adonés: 
com una almoina que se'm fes.

                Josep Palau i Fabre

Durant la recitació he intentat mantenir una posició corporal adequada. Tot i que al principi m'ha costat molt, he intentat anar a una velocitat adequada i alhora intentant projectar la veu perquè arribés a tothom.
Pel que fa a la mirada, he procurat mirar a tothom.
Tot i que els nervis hi han sigut, considero que els he sabut controla força bé, fet que m'ha sorprès ja que acostumo a tenir molta vergonya i això fa que hem posi molt nerviosa.
Com a conclusió he de dir que m'ha recordat a quan jo era petita i recitava el meu poema de Nadal a tota la família i penso que és una bona activitat per treballar tots els coneixements que hem anat aprenent al llarg del semestre.


A continuació us deixo el següent vídeo:
Edu3.cat
La poesia de Josep Palau i Fabre (Barcelona, 1917), trencadora i amb una forta càrrega d'erotisme, va caure com una pedra damunt la bassa d'oli de la poesia catalana de principis dels anys quaranta, dominada per la correcció noucentista. El llarg sojorn a París, on va tractar literats de primera fila (Camús, Cocteau, Artaud i Octavio Paz, entre d'altres), i la posterior reclusió voluntària a Grifeu (Alt Empordà) el van convertir en un escriptor gairebé marginat. Amb la incorporació a la vida pública del país a partir de 1975 i la difusió de la seva obra a través dels reculls "Poemes de l'alquimsita" (poesia) i "Quaderns de l'alquimista" (assaig), ha obtingut un ampli reconeixement dins l'univers literari català, com ho demostren els nombrosos guardons amb què ha estat distingit. D'altra banda, la seva admiració i prolongada amistat amb Pablo Picasso han desembocat en una vintena d'assaigs sobre la vida i l'obra del pintor. L'any 2002 es va crear la Fundació Palau, que ell mateix presideix.

dissabte, 3 de desembre del 2011

Segona sessió d'exposicions

El dimarts 29 de novembre vam continuar amb les exposicions del treball "Territori i identitat".
Quan van acabar les recitacions, com a la sessió passada vam fer una valoració i la majoria de les opinions van coincidir en què hi havia hagut una millora en molts aspectes però encara faltava millorar en alguns altres.
En aquesta segona sessió vam poder veure una certa teatralitat en alguns grups, en d'altres molta fluïdesa i un bon us dels suport audiovisual i d'altres ens van exposar temes interessants.
Personalment l'exposició amb un cert teatre em va agradar molt ja que van tractar el tema d'una forma divertida i va quedar clar el missatge que volien transmetre. 

Penso que en aquesta sessió vam poder veure aspectes a millorar per aconseguir una bona exposició ja que jo la tinc l'últim dia.

Segona sessió de recitació

El dia 2 de desembre a la classe de Comunicació oral, escrita i digital  vam continuar amb les sessions de recitació de poesia.
Com a la primera sessió vam col·locar-nos correctament tot i que érem molt poques i no va costar tant. A partir d'aquí van començar amb les recitacions.
Un cop acabades vam fer una valoració i vam arribar a la conclusió que s'havien escollit poesies molt boniques tot i que en alguns casos s'havia recitat amb rapidesa, és a dir que no havien controlat la velocitat.
A partir d'aquí una companya va mostrar-nos el seu bloc i a partir d'aquí vam repassar que calia que tingués el nostres dossier d'aprenentatge:
  • Llengua estàndard.
  • Aprofundir sobre els temes parlats. 
  • Quan parlem d'alguna persona sempre que tinguem el permís, cal posar noms i cognoms.
  • Competència lingüística ( normes d'ortografia, coherència)
  • Cal una reflexió - cognitiva (què hem après?)
                            - emocional
  • Descripció del què hem fet.  
Gràcies aquesta sessió vam poder comprovar si el nostre bloc estava correcta o al contrari, faltava millorar el que i tenim.

dijous, 1 de desembre del 2011

Gliffy

El dijous 1 de desembre del 2011 vam treballar els fluxogrames. Una representació d'idees que no serveix per expressar sentiments.
Per a treballar, vam utilitzar el Gliffy.
  • Eina per crear fluxogrames.
  • Programa online.
  • Conté menús desplegables. 
  • Conté diferents tipus d'esquemes.
A partir d'aquí l'activitat a realitzar va consistir en crear un diagrama que representés l'acció de travessar una cruïlla on hi ha semàfors. Un cop fet calia exportar-ho a jpg.
Aquest és el resultat:




Per a més informació feu clic aquí
o també clic aquí!



Glogster

A la sessió de Gestió de la Informació i TIC de dijous 1 de desembre, vam aprendre a utiliztar una eina que serveix per crear posters digitals.
Aquesta eina és el Glogster i ens permet:
  • Modificar tantes vegades com vols el montatge. 
  • Posar imatges.
  • Posar vídeos.
  • Posar música.
  • Representar emocions. 

Per a més informació clic!
Aquí us deixo la meva primera pràctica amb glogster:
Les imatges estan extretes del flick.


Cmaptools

El dia 1 de desembre a la sessió de Gestió de la Informació i Tic vam treballar el Cmaptoools.
Una eina que serveix per expressar una relació d'idees o jerarquització. Són mapes conceptuals on tots els conceptes tenen un connector (com si fos el verb) que enllaça diferents conceptes.

L'activitat va consistir en crear un mapa conceptual del dinar de Nadal de l'àvia Maria.
A continuació podeu veure el text i el seu mapa conceptual:
En el dinar coincideixo amb les meves cosines i els meus cosins: La Maria, la Paula, en Genís i l'Eduard que són fills del meu oncle Marc. Cal dir que és un moment entranyable en el que parlem de totes les coses que ens han passat al llarg de l'any ja que ells no viuen a Barcelona com jo sinó que viuen a NewYork. Com sempre en arribar als postres en Genís fa el típic número amb els torrons d'Alacant i fa veure que se li trenca una dent. tothom riu menys la seva mare que pensa en el que costa el dentista.

La meva germana, la Maria també ve al dinar, i aquest any ho fa amb el seu fil, en Ramon, que no menja ni escudella ni carn ja que encara té 3 mesos.

El dinar comença puntualment a les dues del migdia i  acaba sempre a la mateixa hora, a les 5 de la tarda.


Aquí us deixo el meu mapa conceptual:




Per a més informació:

cmaptools
View more presentations from ymelo

dissabte, 26 de novembre del 2011

Primera sessió d'exposicions

El dimarts 22 de novembre vam començar les exposicions del treball "Territori i identitat".
Tot i que eren les primeres tots els grups ho van fer molt bé.
Un cop van acabar vam fer una valoració entre tots i vam poder veure que el que calia alhora de fer una representació és:
  • Fluïdesa.
  • No deixar pausa entre canvi d'una diapositiva a l'altre. 
  • No donar tota la importància al Power Point. 
  • Utilitzar un bon volum de la veu. 
Però també vam poder dir alguns punts que calia millorar en les següents exposicions:
  • No podem desvetllar el que direm. 
  • Hem de posar cites de tot allò que posem (imatges, informació...).
Una sessió que ens ha servit als que exposarem més endavant per millorar el que ja teníem fet i aconseguir un bon resultat. 

divendres, 25 de novembre del 2011

Prezi

A la classe de Gestió de la Informació i TIC del dijous 24 de novembre vam aprendre a utilitzar el Prezi.
El Prezi és una eina d'ús senzill que treballa sobre un espai en blanc i  que ens permet treballar a partir de metàfores.
Té les següents característiques:
- És un entorn de treball online.
- És gratuït i té una versió educativa. .
- Podem editar i compartir col·laborativament.
- Tenim diferents modalitats de privacitat com per exemple, podem copiar i modificar prezis d'altres persones.
- És un entorn multimèdia.
- Permet mostrar plans generals i focalitzar en parts concretes.
- Els frames ens permeten definir parts.
- El path permet estructurar l'ordre dels frames.
- No hi ha diapositives al contrari del el Power Point.

Aquí us deixo el meu prezi on veureu els conceptes treballats a la classe de GTIC

Primera sessió de recitació

Avui  dia 25 de novembre a la classe de Comunicació oral, escrita i digital  hem començat les sessions de recitació de les poesies.
El primer que he fet és ajuntar-nos per tal de no estar totes dispersades per la classe, sinó més agrupades ja que això afavoreix a la persona que recita.
Seguidament,  la Rosa Soler ens ha fet fer uns exercicis de respiració per tal d'ajudar a controlar els nervis i una manera d'aconseguir que ens relaxéssim.

A partir d'aquí les meves companyes i companys han començat a recitar les seves poesies una darrere l'altre. 


Un cop acabades totes les recitacions les opinions van ser molt bones ja que el nivell havia estat alt  i efectivament això és va veure reflectit en les notes.

La segona part de la sessió l'hem dedicat als dossiers d'aprenentatge o blocs.
Hem parlat sobre què havia de tenir, el llenguatge a utilitzar... a partir del bloc d'una o dues companyes.

Aquesta sessió m'ha servit per veure que les meves companyes tot i els nervis han pogut recitar correctament la poesia i que per tant, jo també ho puc fer. Per altra banda, m'ha servit per adonar-me dels errors que tinc al bloc i el que cal que millori.

diumenge, 13 de novembre del 2011

GIMP

El dia 10 de novembre a la sessió de Gestió de la Informació i TIC vam treballar el GIMP que serveix pel tractament de les imatges.
A partir d'aquí vam fer algunes modificacions a la imatge original.


  El primer que vam fer va ser retallar la imatge:






                       ORIGINAL











                                                                                                                                                                          RETALLADA


Seguidament vam escalar la imatge perquè no fos tan gran.

                        ORIGINAL                   











                                                                                                 ESCALADA


Finalment vam retocar la imatge:

















                                              RETOCADA
            ORIGINAL                     












Si ens fixem podrem veure com a la imatge original la dona té una piga a la cara i a la imatge retocada aquesta piga ha desaparegut.


                      ORIGINAL











                      RETODACA








Si  ens fixem bé podrem veure que la caixa que apareix al fons de la imatge original ha desaparegut en la imatge retocada.


A partir d'aquí vaig voler fer una pràctica i vaig retocar una imatge extreta del flikr

                       ORIGINAL
                                                                             











                                                                                                      RETOCADA




dissabte, 12 de novembre del 2011

Jamendo

Jamendo és una plataforma que permet descarregar música gratuïtament i legalment.

Per anar a la pàgina fes clic a Jamendo

vídeo i imatge

imatge, vídeo2

divendres, 11 de novembre del 2011

Una classe diferent

La sessió d'avui de Comunicació oral, escrita i digital ha sigut diferent a les altres.
Per començar la Rosa Soler ens ha recitat una poesia de Miquel Martí i Pol que diu així:

 Ben poca cosa tens

Ben poca cosa tens:
La taula i uns quants llibres,
l'enyor d'ella, que és lluny
i tampoc no l'oblides,
i aquest silenci, dens
de paraules no dites.
Si ara escrius, a recer
de tanta melangia,
et perdràs pels camins
d'una tristor benigna,
la veu se't tornarà
poruga i malaltissa
i a cada mot creuràs
que perds un tros de vida.
Deixa-ho tot. Al carrer
fa una tarda tranquil·la.
Camina. Hi ha gent
per fer-te companyia.
No et refusis a cap
dels horitzons que et criden.
Quan tornis, tot serà
més assenyat i digne.
No hauràs oblidat res
–no és més lliure qui oblida–,
però duràs les mans
plenes de llum fresquíssima. 

La Rosa Soler ha seguit el vers quinze del on diu:  deixa-ho tot  així que ha deixat de banda el que tenia preparat i ens ha deixat les dues hores per avançar els treballs "Bon comunicador" o "Identitat i territori".

Personalment, considero que aquesta sessió ha sigut útil ja que hem aclarit dubtes i m'ha servit per encaminar el treball i començar a donar-li forma.

A continuació us deixo un vídeo d'un capítol dedicat a Miquel Martí i Pol repassant la trajectòria vital i literària del considerat "poeta del poble". 
Edu3.cat

dimecres, 9 de novembre del 2011

Movie Maker

El dimarts 8 de novembre a la sessió de Gestió de la informació i TIC vam iniciar l'ús d'una de les eines bàsiques: El vídeo. Vam utilitzar el Windows Live Movie Maker L'activitat que vam fer va consistir en: A partir d'un vídeo escollir seqüències per tal de crear un vídeo d'un minut. Un cop acabat, el vam penjar al Youtube i aquest va ser el resultat:



Per a més informaciófeu clic!
Aquí us deixo petits manuals per utilitzar el Windows live movie maker:

dissabte, 5 de novembre del 2011

Power Point

A la sessió de Gestió de la Informació i Tic del dia 3 de novembre vam treballar el Power Point. Un programa que permet fer presentacions utilitzant diferents tipus d'aplicacions, com poden ser: formes, gràfics, imatges, hipervincles, taules, vídeos, sons...


El Power-Point fa 25 anys.
Ara fa 25 anys va veure la llum un dels programés que tots hem fet servir o hem vist fer servir alguna vegada, el PowerPoint. Un programa per fer presentacions però que massa sovint forma part del correu brossa que arriba al nostre ordinador. El primer PowePoint s'anomenava Presentacions i era només per a Mac. Al cap de poc temps Microsoft el va comprar i s'ha convertit en un dels programes estrella del paquet ofimàtic més famós, el Microsoft Office. El pas del temps ha convertit el PowerPoint en el programa líder per fer presentacions. El 95% d'usuaris informàtics el fa servir. Però hi ha altres opcions: si feu servir ordinadors Mac, el Keynote d'Apple és un programari molt fàcil d'utilitzar. Si us decanteu pel programari lliure, el Presentation, inclòs a l'OpenOffice, és una molt bona opció. I a més, és de franc. A més, a Internet Google també ha incorporat una aplicació per fer presentacions dins el Google Docs.


En definitiva podem dir que Microsoft PowerPoint és un programa desenvolupat per Microsoft. 
Les presentacions en PowerPoint consisteixen en una sèrie de pàgines individuals o "diapositives". Aquestes diapositives poden contenir text, gràfics, so, vídeos i altres objectes, que es poden organitzar lliurement. 
Els aspectes més importants que proporciona aquest programa són: 
  • Les diapositives on es col·loca el text, imatges, vídeos...
  • Les animacions que són l'efecte visual i/o sonor que s'estableix als objectes i que ofereix moviments com l'entrada o la sortida. 
  • Les accions que són el conjunt d'instruccions que executem en només fer un clic. 
  • Les transicions que són l'efecte visual i/o sonor que s'estableix en el canvi de diapositives.

A continuació us deixo les idees més importants sobre l'ús creatiu del PowerPoint extretes d'un document que ens va donar el mestre per llegir:

Power Point

Comunicació digital i els anuncis

El dia 4 de novembre a la sessió de Comunicació oral, escrita i digital  vam treballar la comunicació digital a partir d'una entrevista de Guillem Orozco.
Hem pogut extreure algunes conclusions:

- No és neix amb les tecnologies inculcades, sinó que és basa en un procés pedagògic.
- Els mitjans audiovisuals que arriben als infants sovint son regulats per la família i l'escola.
- No hem de deixar que la tecnologia sigui l'únic referent del nen.
- La comunicació digital és complementaria a la paraula.


Aquí us deixo l'entrevista Edu3.cat

Seguidament vam veure 4 anuncis:


1. Galerías, tornada a l’escola (roba de nens)

- Primer: sensació de caos. 
- Al principi els nens estan avorrits i quan finalitza la classe passen estar realment molt contents.
- El tractament de la llum es molt important i veiem com mica en mica va guanyant color.
- La música connecta amb els espectadors. 
- El ritme de la càmera és lent.
- Les accions que es veuen son: trapelleries per mostrar el bon ambient.


2. Golf (volkswagen)
- Associa el producte que vol vendre amb la felicitat i amb tenir èxit.
- La llum és força, en blanc i negre per transmetre serietat, elegància...
- No es destaca res en concret.  
- Missatge de l'anunci: convèncer que tots necessitem alguna cosa en què confiar.  

3. Barbie (colònia barbie aventura)
- Un anunci que fa somriure a l'espectador amb l'objectiu de convenç-se'l.

4. Oh Brother (seat)
- Juga amb els valors de la família amb l'objectiu de vendre el cotxe.  

Més sobre els anuncis
El més important és saber llegir el missatge subliminal que conté cada anunci. Podem trobar molts tipus d'anuncis. Alguns que volen representar el que passa habitualment a les carreteres com serien els anuncis d'accidents de trànsit.


D'altres que donen importància a l'objecte que volen vendre però d'una manera més emotiva.

dissabte, 29 d’octubre del 2011

Educar i ensenyar

El dia 27 a la classe de Gestió de la informació i TIC havíem de portar llegit el primer capítol del llibre:









FERRÉS, J. (1992). Vídeo y educación. Ed. Paidós. Barcelona.

Les idees principals van ser:
- Actualment la història avança amb molta rapidesa, però, l'escola segueix en el passat. Això passa, degut a que l'home sempre ha tingut por als canvis.
- S'acusa als medis audiovisuals de ser incapaços de substituir eficaçment els llibres, però abans s'acusava als llibres ja que deien que no podien tenir la mateixa autoritat dels mestres.
- La por al canvi i l'obsessió per el passat han portat a l'escola a la inadaptació.
- Al llarg de les últimes dècades les investigacions realitzades amb la dinàmica cerebral han agafat molta importància


A partir d'aquí vam veure un vídeo en el que donen molta importància a la llengua oral acompanyada d'imatges amb una música monòtona.



Els orígens Seguidament vam veure un altre vídeo, aquest al contrari del primer transmet emocions i on el més important són les imatges:


A partir d'aquí vam arribar a la conclusió que:
El primer vídeo
  • No és per veure en grup, ja que hi ha massa informació i tothom necessita el seu temps per captar les idees. 
  • És útil si es fa servir per activitats a casa, és a dir, el mestre et fa fer una activitat. És aquí on els alumnes aprenem. 
El segon vídeo
  • Aquest vídeo és bo veure'l en grup ja que és més motivador. 
  • La imatge transmet emocions i això fa que les idees quedin clares. 
  • La música reforça les imatges.

slideshare

Com parlar bé en públic?

El divendres 28 d'octubre a la sessió de Comunicació oral, escrita i digital vam entregar el resum dels sis primers capítos del llibre Com Parlar bé en públic? de Joana Rubio i Francesc Puigpelat. Un llibre que tracta sobre tècniques i trucs per parlar bé en públic. COM PARLAR BÉ EN PÚBLIC

Després de llegir aquest llibre m'he adonat que realment sí que es pot arribar a ser un bon orador, però es necessita molt treball i pràctica. M'han semblat molt interessants totes les tècniques que ens dona aquest llibre i penso que em seran de gran utilitat ja que per mi parlar en públic no es una tasca senzilla.
A partir d'aquí m'he quedat amb les següents idees:
- Cal aprendre a controlar els nervis.
- No es tracta de memoritzar i simplement dir tot el que hem memoritzat, sinó interioritzar el discurs.
- Alhora de recitar o exposar hem de fer-ho amb naturalitat.
- Utilitzar un bon to de la veu.
- Fixar-nos amb la velocitat, ja que hem d'aconseguir que el públic tingui prou temps per assimilar el que estem dient.

Aquest llibre m'ha agradat molt ja que no era un llibre avorrit i l'he trobat molt útil per totes les persones que han de parlar en públic. Penso que aquest llibre em serà molt útil ara però també en el meu futur.

divendres, 28 d’octubre del 2011

Estructura del discurs

El divendres 28 d'octubre a la sessió de Comunicació oral, escrita i digital vam treballar l'estructura del discurs que consta de tres parts:

Digues de què parlaràs                         parla'n                                  i digues de què has parlat
 Introducció                                   Desenvolupament                               Conclusió


La introducció, és la part en què es presenten el tema i els objectius.
" Allò que comença bé ja està mig acabat ".
Fórmules introductòries:
  • Definició.
  • Presentació dels objectius.
  • Presentació del guió.
  • Preguntes. 
  • Lectura mental. 
  • Documentació.
  • Afirmació provocadora. 
  • Anècdota
El desenvolupament on es transmeten les informacions en un cert ordre lògic.
Cal buscar les idees, seleccionar-les i ordenar- les segons el temps que tens.
Les pots seleccionar i ordenar segons l'objectiu del discurs:

Per a informar
Estructura descriptiva
Estructura cronològica

Per a convèncer

La conclusió on es fa una síntesi final i es tanca el discurs.
La conclusió té unes funcions bàsiques:
Tancar el discurs.
Sintetitzar les idees principals i oferir una visió global del missatge.
Deixar una bona impressió final en les persones que ens han escoltat.

Fórmules de tancament
  • Repetir la introducció. 
  • Resumir els punts principals
  • Invitació a l'acció. 
  • Anunci d'un esdeveniment futur. 
  • Promesa. 
  • Apel·lar als sentiments. 
La llengua del discurs expositiu
  • Neutra, precisa i accessible.
  • No influïda per  la prosa escrita o tècnica.
  • Cal oferir definicions dels termes més especialitzats o abstractes. 
  • Són necessaris:
    - Connectors: perquè, per tant, en conseqüència...
    - Marcadors textuals: en primer lloc, d'una banda, finalment....


dimecres, 26 d’octubre del 2011

Exposició fotogràfica

El dimarts 25 d'octubre a la classe de Comunicació oral, escrita i digital vam fer l'exposició fotogràfica de cadascuna de les persones que havíem escollit. Cada persona s'havia de fixar en algun aspecte que li cridés l'atenció d'una seva companya i llavors crear una petita descripció i fer-li una fotografia que representés allò que volíem expressar.

Jo em vaig fixar que una companya meva, concretament l'Helena Guirao solia portar cada setmana un color diferent de la funda del mòbil. La foto no va ser molt difícil però tot i així en vaig tirar unes quantes ja que no sabia ben be quina agafaria. Un cop vaig tenir totes les fotografies on també apareix la seva mà, vaig mirar quin color de cartolina agafaria i a partir d'aquí vaig intentar agafar una fotografia que lligués amb el fons però que alhora ressaltés.

Vam penjar les fotografies per tota la classe i a partir d'aquí anàvem observant el que i deia. Ens vam adonar que era molt important el fons de la fotografia i els objectes que hi apareixen ja que poden fer que l'espectador no entengui el que nosaltres volem transmetre.
El que més em va cridar l'atenció va ser que en moltes de les coses que altres companyes s'havien fixat per algun motiu jo no m'hi havia fixat mai.

Mentre anàvem observant cadascuna de les fotografies ens vam adonar com influïa el fons ja que moltes imatges no acabaven de representar allò què volien per alguna cosa que apareixia en el fons. Un altre aspecte a tenir en compte és per exemple si volíem parar d'una part del cos i li vam tirar una fotografia intentar que no aparegui res més que allò.
Penso que aquesta activitat ens va ajudar a conèixer una mica més les companyes de la classe ja que fa molt poc que ens coneixem.

En general la Rosa Soler em va dir que si que s'entenia el que jo volia representar amb la imatge ja que la imatge estava centrada del tot en el mòbil i la funda en aquest cas de color rosa.
Tot i això en aquesta sessió ens vam adonar de com influeix el fons en les fotografies i això va portar a que a algunes companyes no quedés del tot reflectit el que volien expressar. Per això es necessari que ens fixem en tots els detalls de la imatge per tal de que no representin allò que volem comunicar.

Aquí us deixo la meva descripció:

ELS COLORS DEL CARÀCTER

Ella, de pell clara i cabell fosc sovint recollit amb una cua , és una persona més aviat senzilla que no necessita massa per ser feliç però, sempre li queden ganes de fer coses noves i quan més m'hi fixo, més me n‘adono com cuida els seus detalls i la manera que té de fer-ho. Aquesta manera de fer, em fa pensar que relaciona els colors amb l'estat d'ànim i el més segur es que ho faci sense adonar-se'n. Considero que per ella cada setmana és un color, cada setmana es planteja nous reptes, i la manera que té d' expressa-ho és amb la funda del seu mòbil. Normalment no hi ha setmana que repeteixi i fins i tot durant la setmana també la canvia per això penso que el color de la funda reflecteix el seu estat d'ànim tot i que també és una mica presumida. Molts vegades hem sentit a parlar de les relacions que poden tenir els colors amb l'estat d'ànim de cada persona. Els dies en que les coses no et surten bé si ens fessin expressar-ho amb algun color segurament seria fosc, grisós, en canvi si ens parlen d'un dia assolellat segurament el relacionaríem amb el groc del sol i aquell blau del mar que dona tanta tranquil·litat.

Amb això me'n adono que si ens fixem amb els petits detalls de les persones podem trobar-hi molts significats i en aquest cas ha sigut l'estat d'ànim vers els colors.

 

dilluns, 24 d’octubre del 2011

Entrada a la Viquipèdia

Què és la Viquipèdia? 

La Viquièdia, és una enciclopèdia lliure disponible a través d'Internet que permet als usuaris cercar informació, modificar, crea i esborrar.

Avui a la classe de Gestió de la informació i TIC hem treballat aquesta enciclopèdia lliure. La nostre feina, era: en grups, fer una entrada a la viquipèdia.
Primer hem escollit un tema i a partir d'aquí hem començat a cercar tota la informació necessària. Seguidament hem començat a escriure. Hem afegit i modificat aquells conceptes que creiem importants seguint la normativa

Per poder observar el que hem fet, feu clic aquí!


divendres, 21 d’octubre del 2011

La composició del text

El dia 21 d'octubre a la classe de Comunicació oral, escrita i digital vam recordar quina era la millor manera per fer una bona composició. Vam llegir un dossier i les idees més importants són les següents:

LA COMPOSICIÓ DEL TEXT

Flickr, Sxc, Google

Com cercar imatge sota llicències creative commons:
 

Flickr

És un lloc web que permet organitzar les fotografies i alhora comentar-les. Aquest lloc web ens permet cercar imatges per etiquetes (tags) per data o be per llicència. Cada imatge pertany a un autor i permet agrupar les fotografies en àlbums.


Sxc
 
Pàgina que conté una gran galeria d'imatges de gran qualitat i que també permet penjar  fotografies.
Les imatges les trobem organitzades en diferents categories. Per obtenir una fotografia cal clicar a sota de back.
És un bon lloc per cercar imatges ja que normalment qui penja imatges sol ser fotògraf.

Google no té fotografies, sinó que cerca imatges d'altres pàgines. En el moment en què obrim la fotografia normalment ens dirà el lloc web d'on és. 

Llicències

El dia 18 d'octubre a la sessió de Gestió de la informació i TIC vam iniciar el tema de les llicències. Vam poder veure que no tot el que està penjat a Internet és pot utilitzar ja que cal mirar quin tipus de llicència té i el que ens permet fer en cada cas. És important recordar que quan una persona crea una obra, tots els drets queden reservat a l'autor . això vol dir que l'altre gent no pot utilitzar aquesta obra per res i per això és necessari tenir la llicència. També cal recordar que copiar no és roba, ja que quan tu robes a una persona la deixes sense allò que li has robat. Al contrari, si tu copies una cosa mai deixaràs a la persona sense allò. Aquí el teniu el vídeo que vam veure a classe:

 


Creative commons
Creative commons és una organització dedicada a reduïr les barreres legals per a compartir. És una llicència que engloba des de drets d'autor fins al domini públic. Creative commons permet que els autors que vulguin que terceres persones puguin utilizar la seva obra i/o modificar-la tinguin accés a ella. Aquesta llicència permet que l'autros esculli unes condicions d'ús. Creative commons recomana tenir alguns drets reservats.

   

Copyright
El copyright Implica que no és poden fer còpies de l'obra. És una manera de protegir els drets d'autor.

Copyleft
Copyleft és l'oposició al copyright. És una llicència que permet que un usuari quan rep una còpia pugui copiar, modificar, redistribuir, usar.




Electronic Frontier Foundation
Entitat nord americana que s'ocupa de defensar la copia lliure.


Per a més informació
- clic!
- clic!